انعقاد تفاهمنامه همکاری ۳ جانبه بین جهاددانشگاهی، وزارت تعاون و بنیاد ملی توسعه فناوری
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی،وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در آیین افتتاح بنیاد ملی توسعه فناوری در حوزه های بلاکچین، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء و انعقاد تفاهم همکاری ۳ جانبه بین معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بنیاد ملی توسعه فناوری و معاونت آموزش و سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان جهاد دانشگاهی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با فعالان اقتصادی اظهار داشت: برای اینکه درست تصمیم بگیریم باید هم خوب بشنویم و هم خوب ببینیم و امروز باید این نقیصه را با استفاده از ابزارهای نوین مثل هوش مصنوعی ، اینترنت اشیا و بلاک چین مرتفع کرد.
محمد شریعتمداری با اشاره به تشکیل «اتاق شنیدن» در این بنیاد، از وزرا و مسوولان برای شنیدن دغدغه ها و مشکلات فعالان حوزه فناوری اطلاعات دعوت کرد.
شریعتمداری ادامه داد: من به عنوان حامی، مشوق و تسهیل گر قطعاً از این نوع فعالیت ها حمایت می کنم و در این راستا در آینده خبرهای خوبی در حوزه توسعه کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال خواهید شنید.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به توسعه فناوری و پیشی گرفتن کشورهای منطقه در حوزه تکنولوژی تصریح کرد: امروز از رقابت صحبت می کنیم در حالی که کشور امارات به عنوان یک کشور کوچک دارای وزارت هوش مصنوعی است.
وی افزود: امروز فناوریهای جدید فقط در حوزه تکنولوژی تأثیر نمی گذارند بلکه به صورت گسترده در متغیرهای کلان اقتصادی تأثیرگذار هستند. اشتغال نیز تحت تأثیر فناوری های نو حرکت می کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به تأکید سازمان جهانی کار (ILO) به پدیده آینده کار گفت: در دنیای اتصالات شبکه ای ، روابط کار نیازمند تغییر است .
شریعتمداری خاطرنشان کرد: رویکرد ما دیگر حمایت از یک بنگاه اقتصادی با وام نیست بلکه امروز به حمایت گروهی دولتی-خصوصی به صورت فعالیتهای مشارکت جویانه نیازمند هستیم که در ۲۲ ماه باقیمانده از دولت در این زمینه تمرکز خواهیم کرد.
وی همچنین درباره فعالیت بنیاد ملی توسعه کارآفرینی اظهار داشت: توسط این بنیاد ۹ مدرسه تأسیس می شود که یکی از مدارس آن در حوزه هوش مصنوعی است.
شریعتمداری اظهار امیدواری کرد؛ با نهادسازی های جدید بتوان آینده فناوری های نوین را به ویژه در حوزه کسب و کارها تضمین کرد.
* ورود جهاددانشگاهی برای درمان پارکینسون
در این مراسم همچنین دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی گفت: کار در مورد سلولهای بنیادی برای درمان بیماری پارکینسون از کارهای جهاددانشگاهی است که امسال جایزه المصطفی را به دانشمند این کار دکتر بهاروند دادند.
رییس جهاددانشگاهی گفت: تحلیل آینده کاربرد فناوری اطلاعات در صنایع خودرویی از 10 سال قبل شروع شد و با نصب تجهیزاتی به روی برخی از خودروهایی که در مسیر تهران به رشت به کار گرفته میشدند، استفاده از این خودروها هوشمند شد همچنین در آینده کشاورزی هوشمند نیاز به استفاده از فناوریهای نو دارند.
دکتر طیبی افزود: در بخش هوش مصنوعی ، اینترنت اشیا و بلاک چین بحث رمزنگاری بسیار مهم است، همان گونه که در دفاع مقدس فناوری بسیار مهم بود و جوانان ما توانستند بازگشایی سیستم مخابراتی کشور مهاجم را انجام داده و بسیار موفق شدند.
وی گفت: بنیاد ملی کسب وکار توسط بخش خصوصی متولی توسعه فناوریهای نو میشود و وزارت کار نیز در این زمینه بسیار کمک کرده است.
*برای مواجه با شرایطی که فناوری ایجاد میکند باید آماده باشیم
دبیر شورای عالی فضای مجازی با تاکید بر اینکه باید برای مواجه با شرایطی که فناوری برای ما ایجاد میکند آماده باشیم افزود: در غیر اینصورت با چالش های بسیاری در آینده روبرو خواهیم شد .
فیروزآبادی ادامه داد: هماکنون در حوزه فناوری هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء و بلاکچین بیشترین بخشها را به خود اختصاص دادهاند و هر یک از آنها فصلهای ثانویهای را در بر دارند.
وی با بیان اینکه هماکنون در بخشهای مذکور سرمایهگذاریهای عظیمی در جهان انجام گرفته است، افزود: ارتباط ملتها، کشورها، شرکتها و سازمانها در حال باز تعریف براساس حوزههای مذکور است.
فیروزآبادی با یادآوری اینکه در قرون نوزدهم و بیستم اقتصاد تعریف دیگری داشت، اظهار کرد: اکنون حرف از تعامل در اقتصاد بر پایه اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی و بلاکچین است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: نظام پولی کهنه برآمده از دوره صنعتی به رغم اینکه به بلوغ رسیده است، به آهستگی در حال حذف شدن از اقتصاد جهانی است و اکنون فناوریهایی همچون بلاکچین مطرح هستند.
فیروزآبادی با تاکید بر اینکه جهانی شدن به سرعت در حال شکل گرفتن است، افزود: در تعریف جدید جهانی شدن و اقتصاد جهانی بحثهای جغرافیایی و سیاسی در حال بازتعریف هستند و آنچه که در گذشته به عنوان هویت و اراده ملی مطرح بود، تغییر پیدا خواهد کرد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: در این عرصه ما نیز باید به دنبال بازتعریف هویت ملی خود در عرصه جهانی باشیم و باید بپذیریم که برای این مهم نیازمند ایجاد شرکتهای و قدرتمند بزرگ پلتفرمی هستیم.
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: جوانان و نسل آینده ما اگر میخواهند هویت ملی خود را حفظ کنند باید برای دفاع از هویت ملی، قدرت بزرگی را برروی پلتفرمها شکل دهند.
*تحول اقتصاد دیجیتال نیازمند نظام حکمرانی ناظر بر آن است
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه برای تحول اقتصاد دیجیتال در کشور به نظام حکمرانی ناظر بر آن نیازمند هستیم گفت: سهم ایران از کسب و کارهای حوزه دیجیتال را باید افزایش دهیم .
عیسی منصوری در مراسم «آغاز به کار بنیاد ملی کارآفرینی توسعه فناوری در حوزههای بلاکچین، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء» اظهار داشت: در راستای نهادسازی و قاعدهمند کردن فضای کسب و کار و اشتغال، اخیراً موضوع نهادسازی و توسعه نهادها را آغاز کردیم تا بتوانیم نهادهای توسعهای را گسترش داده و قاعدهمند کنیم، یکی از این نهاد ها ، بنیاد ملی توسعه فناوری در حوزههای اینترنت اشیاء، بلاکچین و هوش مصنوعی است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال درباره ارزش افزوده کسب و کارهای حوزه فناوری اطلاعات در دنیا نیز گفت: روند موجود در دنیا نشان میدهد تا سال ۲۰۲۲ ارزش کسب و کارهای حوزه آیتی به حدود ۶۰۰۰ میلیارد دلار میرسد درحالیکه در سال ۲۰۱۵ این میزان حدود ۴۳۰۰ میلیارد دلار بوده است.
منصوری ادامه داد: اگر سهم ایران از بازار حوزه آیتی را حدود یک درصد از این بازار در دنیا بدانیم، باید امروز درآمد کشور ما در کسب و کارهای حوزه فناوری اطلاعات حدود ۴۰هزار میلیارد تومان باشد اما متأسفانه به دلیل اینکه معمولاً اقدامات ما معطوف به حوزههای محدود در کسب و کارهای فناوری اطلاعات است، درآمد کشور از محل حوزه آیتی بسیار ناچیز است.
وی با تأکید بر اینکه در دنیا ۷۰ درصد ارزش افزوده حوزه فناوری اطلاعات مربوط به بخش تولید محتوا است و فقط ۳۰ درصد به حوزه زیرساخت و شبکه اختصاص دارد، افزود: در کشور ما این سهم برعکس است و بیش از اینکه به حوزه تولید محتوا بپردازیم، به زیرساخت و شبکه توجه شده البته قطعاً باید این را بپذیریم که زیرساخت و شبکه، لازمه ورود به فضای تولید محتوا است اما باید نظام حکمرانی کشور در کسب و کارهای دیجیتال را در جهت تولید محتوا، توسعه اکوسیستم کارآفرینی و توسعه پلتفرم سوق دهیم.
منصوری افزود : برای آنکه دولت در مواجهه با کسب و کارهای حوزه اقتصاد دیجیتال، رویکرد فعال داشته باشد، انتظار داریم انجام مداخلات توسعهای، نهادسازی و توسعه اکوسیستم را مورد توجه قرار دهد.
منصوری اظهار داشت: ما در حوزه تولید محتوا و حوزه آیتی، فعالیتهایی که انجام میدهیم از جنس «پَسینی» است یعنی بخش خصوصی فعالیتی را آغاز میکند و دولت آن را افتتاح میکند درحالیکه ورود ما به تکنولوژی، باید از جنس «توسعه پیشینی» باشد به این معنا که پیش از ورود بخش خصوصی، دولت زیرساختها را برای فعالیت آنها فراهم کند.
به گفته وی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بنای خود را بر توسعه کارآفرینی و تکیه بر ورود به حوزههایی که نظام اجرایی کشور کمتر به آن توجه داشته، قرار داده است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اینکه تاکنون نظام حکمرانی کشور ناظر بر تحول اقتصاد دیجیتال نبوده است، گفت: در این راستا امروز به تدریج گام برداشتهایم چرا که در بین الگوهای کشورهای مختلف در مواجهه با اقتصاد دیجیتال، مُدلی که در ایران برای مواجهه با توسعه کسب و کار و اشتغال در حوزه اقتصاد دیجیتال جواب میدهد، مدل «دولتی ـ خصوصی» در قالب بنیاد است که باید با دو رویکرد توسعه اکوسیستم و پلتفرمسازی باشد.
*ایجاد ۲.۵ میلیون شغل در حوزه هوش مصنوعی تا سال ۱۴۰۰
سهیل وطندوست، مدیرعامل بنیاد ملی توسعه فناوری گفت: کشورهای همسایه مانند ترکیه، عربستان و امارات در برنامههای کلان خود برنامهریزی کردهاند تا 10 سال آینده 12.5 درصد درآمد ناخالص خود را در حوزه هاب داشته باشند. متاسفانه سهم ایران از هاب به اندازهای ناچیز است که امکان مقایسه در آن وجود ندارد.
سهیل وطندوست با بیان اینکه فناوری زندگی روزمره و کسب و کار ما را متحول کرده است، گفت: با توجه به اینکه عمر فناوری 10 ساله است، یک کسب و کار نمیتواند بدون یک عمر دوام داشته باشد.
وی با بیان اینکه حوزه فناوری به هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء و بلاکچین معروف است، افزود: در سال 1400، 2.5 میلیون شغل در حوزه هوش مصنوعی ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: در همسایگی ما کشورهایی وجود دارند که بیش از 17 میلیارد دلار از هوش مصنوعی سهم میبرند که در این بین میتوان به عربستان به میزان 3 میلیارد دلار، ترکیه 2 میلیارد دلار و امارات 1.5 میلیارد دلار اشاره کرد.
وی با بیان اینکه 47 درصد از بازار هوش مصنوعی در اختیار کشورهای همسایه است، افزود: کشورهای همسایه مانند ترکیه، عربستان و امارات در برنامههای کلان خود برنامهریزی کردهاند تا 10 سال آینده 12.5 درصد درآمد ناخالص خود را در حوزه هاب داشته باشند.
مدیرعامل بنیاد ملی توسعه فناوری دلیل سهم ناچیز ایران را در حوزه هاب در چهار فصل تقسیمبندی کرد و افزود: این مشکلات به دلیل کندی سازمانها، قوانین، فاصله فارغالتحصیلان با نیاز بازار و از دست دادن افراد متخصص و مهاجرت آنهاست.
وی با بیان اینکه باید سازمان دولتی و خصوصی برای رفع این مشکل ایجاد شود، گفت: این سازمان باید ایجاد شود تا از طریق پژوهش مطالعاتی انجام و استانداردسازی نماید و از سوی دیگر فاصله بین نیروهای تخصصی و بازار را کم کند.
وطندوست ادامه داد: ماموریت بنیاد ملی توسعه فناوری شامل پژوهش، آموزش و تجاریسازی است که در بخش پژوهش قرار است راهکارهایی در اختیار سازمانها قرار بگیرد. همچنین در بخش آموزش نیز از طریق مدارس چهارگانه (بلاکچین، اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی و مدیریت سرمایه) آموزش دهد.
نظر شما :