ارائه طرح تحول‌آفرین جهاددانشگاهی یزد برای احیای مستقیم کنسانتره آهن در نشست ملی با صنعتگران و سیاست‌گذاران

۲۵ بهمن ۱۴۰۴ | ۱۵:۰۵ کد : ۹۵۶۹۴ تجاری سازی فناوری و اشتغال تاپ خبر
پروژه فناورانه احیای مستقیم پودر کنسانتره آهن با استفاده از روش تولید سریع آهن، در نشستی با حضور نمایندگان خانه معدن، وزارت صمت و ایمیدرو ارائه شد.
ارائه طرح تحول‌آفرین جهاددانشگاهی یزد برای احیای مستقیم کنسانتره آهن در نشست ملی با صنعتگران و سیاست‌گذاران

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی استان یزد، پروژه نوین احیای مستقیم پودر کنستانتره آهن با هدف ایجاد تحول در صنعت فولاد کشور، در نشستی تخصصی با حضور نمایندگان خانه معدن ایران، وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت ایمیدرو و پژوهشکده مطالعات توسعه معاونت علمی ریاست جمهوری ارائه شد. این طرح که توسط پژوهشکده مواد نوین سرامیکی جهاددانشگاهی یزد و با همکاری شرکت مدیران تجارت ایساتیس و شرکت دانش‌بنیان پرنیان اندیش کاوان در قالب کنسرسیوم توسعه فناوری‌های مواد پیشرفته توسعه یافته است، بر بهره‌گیری از فناوری تولید سریع آهن برای احیای مستقیم پودر کنسانتره آهن متمرکز می‌باشد. رویکرد این پروژه، عبور از روش‌های سنتی و پرهزینه فعلی و حرکت به سمت فرآیندهایی با بازدهی بالاتر و سازگار با محیط زیست است.

این پروژه که در قالب یک طرح پژوهشی-صنعتی تعریف شده، در گام نخست به دنبال راه‌اندازی یک سیستم آزمایشگاهی برای بهینه‌سازی پارامترهای فرآیند احیای مستقیم کنسانتره آهن است. در این مرحله، متغیرهایی همچون دما، فشار، زمان ماند و نوع گاز احیاکننده بررسی و تنظیم می‌شود تا بیشترین بازدهی حاصل گردد. پس از حصول اطمینان از نتایج آزمایشگاهی، برنامه‌ریزی برای ایجاد یک واحد پایلوت در دستور کار قرار دارد که در آن فناوری مذکور در مقیاسی بزرگ‌تر مورد ارزیابی قرار گرفته و داده‌های حیاتی و کاربردی برای طراحی نهایی یک واحد صنعتی تمام‌عیار گردآوری شود. این رویکرد گام‌به‌گام، ریسک فناورانه را کاهش داده و مسیر تجاری‌سازی محصول نهایی را هموارتر می‌سازد.

از مهم‌ترین مزایای این فناوری نوین که در جلسه ارائه به تفصیل به آن پرداخته شد، صرفه‌جویی چشمگیر در هزینه‌های تولید و مصرف انرژی است. با حذف مراحل پرهزینه و انرژی‌بر گندله‌سازی و کلوخه‌سازی که در روش‌های مرسوم احیای مستقیم وجود دارد، می‌توان تا ۴۰ درصد در مصرف انرژی و آب صرفه‌جویی کرد. همچنین، این فرآیند انعطاف‌پذیری بالایی در نوع مواد اولیه مصرفی داشته و امکان استفاده مستقیم از کنسانتره‌های ریزدانه آهن با عیارهای مختلف را فراهم می‌آورد که این خود به معنی بهره‌برداری بهینه‌تر از منابع معدنی کشور است.

ابعاد زیست‌محیطی این پروژه نیز یکی دیگر از محورهای اصلی بحث در این نشست بود. قابلیت استفاده از هیدروژن سبز به عنوان گاز احیاکننده در این فرآیند، می‌تواند انتشار گازهای گلخانه‌ای را به میزان قابل توجهی کاهش داده و صنعت فولاد کشور را به سمت تولید سبز و پایدار سوق دهد. محصول این فرآیند، آهن احیا شده با خلوص بالا است که علاوه بر کاربرد در زنجیره تولید فولاد، می‌تواند در صنایع نوینی مانند متالورژی پودر، تولید قطعات پیچیده صنعتی، ساخت آهن‌رباهای دائمی و آلیاژهای ویژه برای ریل‌های راه‌آهن نیز مورد استفاده قرار گیرد.

در پایان این جلسه که با استقبال و توجه نمایندگان نهادهای حاضر همراه بود، بر ضرورت حمایت از این گونه طرح‌های فناورانه که به کاهش وابستگی ارزی، افزایش بهره‌وری و کاهش آلایندگی‌های صنعتی منجر می‌شود، تأکید شد. پژوهشکده مواد نوین سرامیکی جهاددانشگاهی یزد نیز با ارائه این پروژه، آمادگی خود را برای همکاری نزدیک با نهادهای ذی‌ربط به منظور تسریع در روند توسعه و نهایتاً تجاری‌سازی این فناوری راهبردی اعلام نمود.

text to speech icon

نظر شما :