امضای تفاهمنامه جامع همکاری بین جهاددانشگاهی یزد و خانه معدن استان با محوریت توسعه فناورانه و پایدار معادن

همزمان با روز صنعت و معدن، نشست تخصصی معدن و امضای تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و آموزشی بین جهاددانشگاهی یزد و خانه معدن استان در محل ساختمان ستادی جهاددانشگاهی استان برگزار شد. این تفاهمنامه در راستای تحقق اهداف برنامه توسعه کشور و ارتقای همکاریهای فناورانه و نوآورانه در بخش معادن استان یزد به امضای طرفین رسید.
بر اساس این تفاهمنامه، راهاندازی مرکز مشاوره محیط زیست معادن، ایجاد بانک جامع اطلاعات پژوهشی و انجام نیازسنجیهای تخصصی در دستور کار قرار دارد. همچنین، همکاری در حوزههای هوشمندسازی معادن، آزمایشات آب و خاک، ارزیابیهای زیستمحیطی، انرژی خورشیدی و آموزشهای تخصصی از دیگر محورهای این تفاهمنامه است. همچنین راهاندازی مرکز مشاوره تخصصی محیط زیست معادن در چارچوب اهداف یزد پایدار و ایجاد بانک جامع اطلاعات پژوهشی برای جمعآوری، پردازش و بهرهبرداری از دادههای معدنی از جمله تعهدات اصلی طرفین است.
در این مراسم، دکتر محمدحسین طالبی، رئیس جهاددانشگاهی استان یزد، ضمن گرامیداشت دهم تیرماه روز صنعت و معدن، تقدیر از فعالان معدنی استان و تسلیت به مناسبت شهادتهای اخیر در جنگ، به فعالیتهای جهاددانشگاهی از سال ۱۳۵۹ اشاره کرد و گفت: «جهاددانشگاهی یزد با توجه به ظرفیتهای موجود، اقدامات ارزشمندی در حوزههای فرهنگی، علمی، پژوهشی و آموزشی انجام داده است.» وی افزود که این سازمان میتواند در زمینههایی مانند هوشمندسازی، آزمایشات آب، خاک و هوا، ارزیابیهای زیستمحیطی، بازسازی معادن، انرژی خورشیدی و نیروگاههای خورشیدی، همکاریهای موثری با بخش معدن داشته باشد.
طالبی با اشاره به دستاوردهای جهاددانشگاهی در چهار دهه گذشته، خاطرنشان کرد: این سازمان با تکیه بر توانمندیهای علمی و پژوهشی خود میتواند در گرهگشایی از مشکلات معادن یزد نقش مؤثری ایفا کند.
وی با اشاره به ظرفیتهای دانشگاه علم و هنر یزد با بیش از ۹ هزار دانشجو، بر توانمندی این دانشگاه برای گسترش همکاری با بخش معدن تاکید کرد. وی همچنین به اقدامات جهاددانشگاهی در حوزه انرژی خورشیدی و طرحهای در دست اقدام اشاره و اظهار داشت: «جهاددانشگاهی یزد با ظرفیتهای گسترده خود میتواند در گرهگشایی از مشکلات استان نقش موثری ایفا کند.»
محمدکاظم صادقیان، مدیر کل صنعت، معدن و تجارت استان یزد، با تاکید بر لزوم فعالیتهای دانشمحور در بخش معدن، گفت: «همکاری جهاددانشگاهی و خانه معدن میتواند تاثیر قابل توجهی در این حوزه داشته باشد.» وی به تغییر استراتژی بخش معدن استان اشاره و افزود: «با اصلاح قانون، بخشی از حقوق دولتی معادن به استان بازگشته و در طرحهایی مانند جاده طریقالرضا(ع) هزینه شده است.» صادقیان همچنین بر اهمیت مشارکت مردم و کاهش آسیبهای زیستمحیطی در بخش معدن تاکید کرد.
حمیدرضا شرافت، رئیس هیات مدیره خانه معدن استان یزد، با بیان اینکه یزد دومین استان معدنی کشور از نظر حجم مواد معدنی و اولین استان از نظر تنوع است، گفت: «بهرهبرداری مناسب از این بخش به دلیل موانع قانونی کافی نیست.» وی بر لزوم توسعه فناوریها و نوسازی ناوگان معادن تاکید و افزود: «با نوسازی ماشینآلات، تا ۷۰ درصد در مصرف سوخت صرفهجویی خواهد شد.» شرافت همچنین به نقش جهاددانشگاهی در کاهش هزینههای معدنکاری و افزایش قدرت رقابت کشور اشاره کرد.
امیرحسین کوهساری، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان، مشکل اصلی بخش معدن را تعارض با محیط زیست دانست و گفت: «برای توسعه معادن، نیازمند راهکارهایی مانند فناوریهای سبز و احیای اکوسیستم هستیم.» وی همچنین بر لزوم اصلاح قوانین و ورود بخش خصوصی به فناوریهای پاک تاکید کرد.
مریم عابدینی، نماینده محیط زیست استان، با اشاره به شرایط زیستمحیطی یزد، بر تغییر نگاه مردم و مسئولان به محیط زیست تاکید و گفت: «احیای معادن پس از پایان ذخایر باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.»
بر اساس این تفاهمنامه، طرفین متعهد به راهاندازی مرکز مشاوره تخصصی محیط زیست معادن و بانک جامع اطلاعات پژوهشی شدند. این تفاهمنامه همچنین شامل همکاری در زمینههای آزمایشگاه خاک و مصالح ساختمانی، طب کار، آموزشهای تخصصی و سایر حوزههای مرتبط است.
نظر شما :