مدیر مرکز خدمات تخصصی محیط زیست جهاددانشگاهی یزد: نیازمند اقتصاد سبز هستیم نه اقتصاد خاکستری/ وقت آن است که قاطعانه عمل کنیم
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی استان یزد ، «مائده دهقانی تفتی» به مناسبت روز جهانی محیط زیست در گفتوگو با ایسنا – منطقه یزد، یادآور میشود: هر سال روز پانزدهم خردادماه مصادف با پنجم ژوئن در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته میشود.
وی با بیان این که تاریخچه روز جهانی محیط زیست به سال 1972 یعنی 47 سال پیش بر میگردد، تصریح میکند: سازمان ملل متحد در این سال، کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد و همزمان با برپایی این کنفرانس مجمع عمومی سازمان ملل، قطعنامهای را تصویب کرد که منجر به تشکیل برنامه محیط زیست سازمان ملل ( UNEP ) شد.
وی ادامه میدهد: هماکنون 47 سال است که UNEP در سراسر جهان مراسم ویژهای را به مناسبت این روز برگزار میکند و هر سال نیز یکی از مسایلی که شدیداً محیط زیست را تهدید میکند به عنوان موضوع این روز انتخاب میشود.
این پژوهشگر محیط زیست با اشاره به این که در ایران شعار ملی امسال «کاهش آلایندهها و پسماندها؛ آسمان آبی، زمین سبز» تعیین شده است، تاکید میکند: چه خوب که این جمله فقط شعار نباشد چرا که وقت آن است که قاطعانه عمل کنیم.
وی در همین رابطه میافزاید: به عنوان یک پژوهشگر محیط زیست تاکید دارم که فعالیت صنایع مغایر با استانداردهای محیط زیست، دفن غیر اصولی پسماندها اعم از صنعتی، کشاورزی، بیمارستانی و شهری باید متوقف و جرایم یا تشویقهایی در راستای حفاظت محیط زیستمان در نظر بگیریم چرا که در مجموع ما احتیاج به اقتصاد سبز داریم نه اقتصاد خاکستری.
دهقانی تفتی خاطرنشان میکند: وقتی نگاه جامع و عمیقی به محیط زیست داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که محیط پیرامون ما چه کلمه بزرگ، پرمفهوم و سنگینی است و از طرفی مهمترین و تاثیرگذارترین بخش در زندگی ما نیز محسوب میشود؛ محیطی که در آن متولد شده، رشد کرده، به تحصیل پرداخته، شاغل شده و نقشی را در جامعه ایفا میکنیم.
وی با طرح این سئول که چرا با علم به همه اینها و اینکه نتیجه عدم توجه به محیط زیست باعث نابودی و به خطر افتادن زندگی ما، فرزندان و نسلهای بعد از ما میگردد، اضافه میکند: متاسفانه آن گونه که باید در حفاظت محیط زیست نمیکوشیم یا حداقل وظایف بدیهی خودمان را انجام نمیدهیم و هیچگاه با نگاه عمیق و اندیشه دقیق به این موضوع نیاندیشیدهایم که فرزندان ما چه گناهی کردهاند که باید جبران کم کاری، سهل انگاری و بیتوجهیهای نسلهای گذشته خود را بدهند.
وی عنوان میکند: متاسفانه این نگاه و اندیشه هنوز آنگونه که باید در هیچ یک از سطوح جامعه، نه شهروندان و نه مسئولان به صورت جامع و کامل شکل نگرفته است.
این مسئول معتقد است که به فرض مثال من شهروند اگر حتی با یک نگاه عامیانه به این موضوع میاندیشیدم، شاید نمیگفتم مسئولان باید اینچنین کنند بلکه می گفتم باید از خودم و خانوادهام شروع کنم.
وی ادامه میدهد: ما که ساعتهای زیادی از روز را در فضای مجازی میگذرانیم با روزی یک ربع مطالعه راجع به محیط زیست و موضوعات عموم و ساده آن میتوانیم سطح نگرانی و مصمم شدن بر نقشمان به عنوان شهروند دوستدار محیط زیست را افزایش دهیم و به فرزندانمان از همان سنین کودکی الفبای صحیح زندگی توام با حفاظت محیط زیست را آموزش دهیم.
دهقانی تفتی در این مورد تاکید میکند: اگر این نقش مثل یک اپیدمی واگیردار در تمام جامعه به مرور شکل میگرفت، الان دغدغههای مهم و نگران کننده در خصوص محیط زیستمان وجود نداشت.
وی خطاب به مسئولان نیز میگوید: تا چه زمان صحبتهای رسانهای یا جلسهای راجع به محیط زیست و اهمیت آن یا انتشار عکسها، فیلم و اخبار آلودگیها و یا اعلام آمار تخریب باید صورت پذیرد، آیا واقعا زمان آن نرسیده است که بخواهیم در کنار تبلیغات و اطلاعرسانیها، نگاه عملیاتی و اجرایی داشته باشیم.
وی تنها لازمهی این فرآیند را تصمیم جدی مسئولان میادند و تصریح میکند: شروع این فرآیند در وهله اول فراخوان و جذب پژوهشگران و نوابغ در تمام رشته های مورد نیاز و مرتبط با محیط زیست و تشکیل کمیتههایی تخصصی همچون کمیتههای آب، خاک، هوا و پسماند و در ادامه بسط این کمیتهها در قالب گروههای پژوهش، آموزش، ارزیابی و پایش است.
مدیر مرکز خدمات تخصصی محیط زیست جهاددانشگاهی استان میگوید: در راس این کمیتهها باید کمیتهای تحت عنوان محیط زیست و توسعه پایدار باشد که اعضای آن روسا یا نمایندگانی از تمام ارگانها و سازمانها باشند چرا که تمام ارگانها به نوعی با محیط زیست در ارتباط هستند.
وی متذکر میشود: البته در حال حاضر کمیتهها و کارگروههایی با موضوعات محیط زیستی وجود دارند اما باور داشته باشید که اگر با این ترکیب اعضا و جذب نخبگان، با شرح وظایف مشخص و برنامه زمانی و عملیاتی سختگیرانه و دقیق شکل بگیرند، در بازههای زمانی کوتاه و بلندمدت آثار مثبتش را در محیط زیستمان لمس خواهیم کرد.
دهقانی تفتی در پایان تاکید میکند: چرا باید زمان را از دست بدهیم تا روزی که به تنگنا برسیم، مطمئناً آن زمان برای برداشتن گامهای موثر در راستای حفاظت محیط زیست خیلی دیر است لذا بزرگداشت این روز فرصتی را فراهم میکند تا مبنای تفکر روشنگرانه و رفتار مسئولانه افراد، شرکتها و جوامع را در حفظ و تقویت محیط زیست گسترش دهیم و چه بهتر که به بهانه روز جهانی محیط زیست با خود این عهد را ببندیم که مصمم و جدی وظایفمان نسبت به محیط زیست را شروع کنیم.
نظر شما :