در فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی جهاددانشگاهی منتشر شد؛
تاثیر مصرف زیره کوهی بر شاخصهای سندرم متابولیکی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل ازایسنا، سندرم متابولیکی در مردم سراسر دنیا بسیار شایع است. این سندرم شامل چندین عامل پرفشاری خون، اختلال چربی خون، مقاومت انسولینی، چاقی و عدم تحمل گلوکز است که خطر توسعه بیماری قلبی-عروقی و دیابت نوع دو را افزایش میدهد. محققان در پژوهشی با عنوان" تاثیر مصرف زیره کوهی بر شاخصهای سندرم متابولیکی، قدرت عضلانی و عملکرد قلبی- تنفسی زنان میانسال فعال" این موضوع را بررسی کردهاند.
در این پژوهش که توسط مریم احمدزاده فتاح مرادی و سامان پاشایی از گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سقز انجام شده، آمده است:« زیره کوهی از جمله گیاهان دارویی ارزشمند و بومی ایران است. مهمترین خواص اسانس زیره سیاه شامل خواص آنتیاکسیدانی، ضد تومور، مدر، افزایشدهنده استروژن، ضد دیابت، تقویت کننده سیستم ایمنی و دستگاه گوارش است.»
بر اساس آن چه در این مقاله آمده است، روش مطالعه حاضر از نوع کاربردی و نیمه تجربی، شامل گروههای آزمایش و کنترل و اندازهگیریهای پیش آزمون و پسآزمون بود و زنان میانسال (۳۵ تا ۴۵ سال) و فعال( با سابقه فعالیت بدنی منظم در یک سال قبل از شروع مطالعه) شهرستان سقز مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونهگیری تحقیق به صورت در دسترس اما گمارش آزمودنیها به گروهها به روش تصادفیسازی ساده( قرعهکشی) صورت گرفت. حجم نمونه تحت مطالعه ۲۰ نفر بود که به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند.
قبل از شروع دوره مصرف زیره کوهی، ابتدا طی یک جلسه توجیهی، اهداف، طرح و روششناسی تحقیق، نحوه مصرف زیره کوهی و معرفی مختصر آن، ارزیابیهای آزمایشگاهی ( مثلا نمونهگیری خون) و مراحل و برنامه زمانی تحقیق به طور مفصل برای داوطلبان تشریح شد.
همچنین، نحوه اجرای صحیح آزمونهای ارزیابی عملکرد قلبی- تنفسی و قدرت عضلانی به داوطلبان آموزش داده شد. قبل و بعد از اجرای آزمون، آزمودنیها به مدت پنج تا 10 دقیقه خود را گرم و سرد میکردند و بین آزمونهای متوالی نیز پنج دقیقه ریکاوری داده میشد. پس از مرحله پیش آزمون، دوره مصرف زیره کوهی شروع شد.
در مطالعه حاضر، زیره کوهی خریداری و توسط کارشناس ارشد گیاه شناسی تایید شد. زیره کوهی تهیه شده در بستههای کوچک به میزان ۱.۷۵ گرم در هر بسته در دو وعده غذایی شام و صبحانه ( قبل از وعده غذایی) همراه با دو قاشق غذاخوری ماست کمچرب به مدت هشت هفته ( روزانه ۳.۵ گرم) به آزمودنیها داده شد. برای گروه کنترل هم فقط از دو قاشق ماست کمچرب قبل از وعده غذایی استفاده شد.
در طول دوره مکملسازی، آزمودنیهای هر دو گروه برنامه تمرینی معمول خود ( ورزش آیروبیک) را تحت نظارت مربی انجام میدادند.
نویسندگان این مقاله پس از گردآوری دادهها بیان میکنند:« براساس یافتههای مطالعه حاضر، یک دوره مصرف زیره کوهی به مدت هشت هفته و روزانه ۳.۵ گرم، سطوح تری گلیسیرید را در زنان میانسال فعال بهبود میبخشد اما تاثیری بر سایر شاخصهای سندرم متابولیکی و اجزای منتخب آمادگی جسمانی ندارد.»
گفتنی است، این پژوهش در هفتاد و دومین شماره چهارمین دورهی فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی منتشر شده است.
نظر شما :